Gałka muszkatołowa w domowej pielęgnacji
Gałka muszkatołowa – przyprawa, którą kojarzymy z aromatycznych ciast piernikowych to nasiona muszkatołowca korzennego, drzewa pochodzącego z pięknych Wysp Banda, zwanych Wyspami Korzennymi(archipelag Moluki w Indonezji). Obecnie uprawy muszkatołowca znajdują się na Cejlonie, Sumatrze, Wyspach Kanaryjskich w Brazylii oraz w Indiach.
Pierwsze znane nam wzmianki o zastosowaniu gałki muszkatołowej pochodzą z VI wieku naszej ery kiedy została sprowadzona z Indii do Konstantynopola. Jednak rozpowszechnienie przyprawy na terenie Europy nastało kilkaset lat później, w momencie przejęcia handlu gałką przez Francuzów.
Właściwości
Gałka muszkatołowa na stałe zadomowiła się w kuchniach na całym świecie ze względu na swój intensywny korzenny aromat i intensywny słodki smak. Jest kluczową przyprawą do ciasta piernikowego, ale stosujemy ją również do mięs, makaronów, szpinaku, a nawet do koktajli.
Jednak na dalekim wschodzie popularność tej przyprawy wynikała głównie z jej właściwości medycznych, stosuje się ją do leczenia chorób oskrzelowych, wzdęć, bezsenności, a nawet reumatyzmu. Jeżeli zamierzacie stosować gałkę w celach zdrowotnych, uważajcie! Jej nadmiar może skutkować zaburzeniami świadomości i halucynacjami.
Zastosowanie w domowym mini spa
Gałka muszkatołowa ma też zastosowanie w kosmetologii, możemy ją znaleźć nie tylko w profesjonalnych kosmetykach takich jak balsamy czy kremy, ale możemy ją również wykorzystać w domowej pielęgnacji. Nasiona muszkatołowca wykazują właściwości ściągające, antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu maseczki z ich wykorzystaniem są idealne dla cery tłustej i trądzikowej. Natomiast olejki z gałki muszkatołowej znajdują zastosowanie w pielęgnacji włosów, ograniczając ich wypadanie, a także w pielęgnacji skóry dojrzałej dzięki pobudzaniu regeneracji komórek i spłycaniu delikatnych zmarszczek.
Peeling złuszczający z gałki muszkatołowej
Do przygotowania peelingu potrzebujemy:
- pół łyżki świeżej, startej gałki muszkatołowej,
- łyżka mleka.
W miseczce dokładnie mieszamy gałkę muszkatołową i mleko, nakładamy na oczyszczoną twarz delikatnie wmasowując miksturę, którą pozostawiamy na twarzy na ok. 10 minut i spłukujemy ciepłą wodą.
Dzięki tak prostej miksturze uzyskujemy efekt naturalnej mikrodermabrazji. Gałka muszkatołowa doskonale odżywi głębsze warstwy skóry, natomiast zwarty w mleku kwas mlekowy pomoże usunąć martwy naskórek, oczyści pory oraz doskonale nawilży skórę.
Tak przygotowany domowy zabieg jest idealny dla cery tłustej i trądzikowej ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne gałki muszkatołowej ale doskonale sprawdzi się również dla cery suchej(odżywienie i nawilżenie) jak również dla cery normalnej.