Odżywcza i nawilżająca maseczka do stóp
Kakao otrzymuje się z nasion kakaowca właściwego, drzewa o wysokość 10-15 m lub krzewy o wysokości 5m. Roślina pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, na skalę przemysłową uprawiana w Afryce. Nasiona 20-60 sztuk znajdują się w jagodzie o kształcie ogórka, otoczone słodkim, czerwonym miąższem.
W procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe – surowiec do produkcji czekolady, a pozostałe wytłoki po wysuszeniu i zmieleniu dają pyliste kakao.
Czy wiesz, że historia uprawy i spożywania kakao sięga 3500 lat, wtedy lud Olmeków uprawiał je w Gulf Costa w Meksyku. W 600 roku n.e. Majowie założyli pierwsze plantacje w Ameryce Południowej i zaczęli przyrządzać napój ze zmielonych nasion kakaowca, wanilii, chili i przypraw korzennych.
Kakao jest bogate w żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, cynk oraz w witaminę A, E, D oraz witaminy z grupy B. Zawiera przeciwutleniacze, które są dobre w walce z wolnymi rodnikami przyspieszającymi proce starzenia się. Zawarte w ziarnach kakao polifenole posiadają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają poziom „złego cholesterolu” w organizmie, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają ciśnienie krwi w organizmie, a także przeciwdziałają powstawaniu we krwi zakrzepów.
Składniki:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka skoku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszany na jednolitą masę i nakładamy na stopy. Maseczkę trzymamy 15-20 min, po czym zmywamy wodą. Stopy nam podziękują za odżywienie i nawilżenie 🙂