Zdrowie i uroda
Olej Inca Inchi
Jest to olej wytłaczany na zimno z orzechów rośliny Sacha Inchi uprawianej w Peru przez rdzennych mieszkańców. Jej nasiona mają charakterystyczny kształt gwiazdy 😉
Olejek jest bogaty w takie składniki aktywne jak:
- kwasy tłuszczowe nasycone:
- palmitynowy – posiada właściwości okluzyjne chroniące przed utratą wody. Jest obecny w warstwie rogowej naskórka, a także wchodzi w skład ludzkiego sebum;
- stearynowy – ma właściwości nawilżające i zmiękczające naskórek oraz wchodzi w skład sebum,
- kwasy tłuszczowe nienasycone:
- oleinowy – kwas omega 9,
- linolenowy – kwas omega 6,
- linoleinowy – kwas omega 3,
- witamina E – hamuje proces starzenia, poprawia nawilżanie i sprężystość skóry, działa antyoksydacyjnie;
- flawonoidy – mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmutogenne.
Jakie jest działanie olejku Inca Inchi?
- Jest biostymulatorem syntezy kolagenu, przez co zapobiega starzeniu się skóry;
- regeneruje skórę,
- chroni przed promieniowaniem UV,
- redukuje przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry,
- działa nawilżająco na suche włosy,
- stosuje się go wspomagająco w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry, bielactwa czy łuszczycy.
Olejek polecany jest również kobietom w ciąży – stosowanie go uelastycznia skórę i przeciwdziała powstawaniu rozstępów. Sprawdza się także jako olejek do masażu. Dzięki działaniu przyspieszającemu odnowę komórkową przyczynia się do widocznego odmłodzenia skóry i zmniejszenia zmarszczek.